Tips voor een betere werking
Gebruik:

Een osmosetoestel laat u toe om onzuiverheden te verwijderen uit het stadswater. Als gevolg laat het u ook toe om een bepaalde waterzachtheid te krijgen, speciaal voorzien voor de aquariaan.

Beschrijving:

Het osmosetoestel van Aquatic Nature functioneert :

- bij een druk van 4 bar,
- bij een watertemperatuur rond 12°C, en verwijdert 90 tot 95 (met foutmarge van 3 van de aanwezige deeltjes
(bij 4 bar en 12°C).

Onderhoud van het osmosetoestel:

Naar gelang de vervuiling van uw stadswater raden wij u aan om uw fijnfiltercartridge 3 tot 6 maal per jaar te vervangen. Hiermee verlengt u de levensduur van het membraan in uw osmosetoestel.

Gebruik enkel accessoires van Aquatic Nature bij vervanging van onderdelen. Controleer op regelmatige basis de kwaliteit van het verkregen osmosewater met behulp van een KH test en een geleidingsmeter.Voorzorgsmaatregelen:

De temperatuur van het gebruikte stadswater dient tussen 10°C en 30°C te liggen. Indien de temperatuur te laag is, dan is de verwijdering van deeltjes niet voldoende en kan het gebeuren dat het membraan een sterke kwaliteitsvermindering vertoont.

Nog belangrijker is de kans dat het membraan afgebroken wordt, indien de temperatuur van het stadswater te hoog is.De stroom van zowel het osmosewater als van het restwater dient ongehinderd te zijn, om het toestel te kunnen gebruiken.

Indien de temperatuur hoger is dan 30°C gaat het membraan stuk, en beneden 10°C is de werking van het toestel sterk verminderd.

Ijzer en mangaan zijn twee elementen die het membraan snel stuk doen gaan (komt bijvoorbeeld voor bij putwater): 0,1 tot 0,5 mg per liter zijn maximumwaardes voor deze twee elementen.

Zowel op het membraan als op de voorfilters (fijnfilters) treedt er slijtage op. De membranen in onze toestellen voorzien hebben een levensduur van 1 tot 5 jaar, al naar gelang het onderhoud, de hoeveelheid bereid osmosewater en de kwaliteit van het stadswater.

Indien u gedurende een lange tijd, zoals 2 weken, uw osmosetoestel niet gebruikt, is het aangeraden om het eerste osmosewater niet direct te gebruiken. Laat het water gedurende ongeveer een half uur gewoon uitstromen, nadien kunt u het verkregen osmosewater wel gebruiken. Dit omdat gedurende die periode bacteriën zich kunnen nestelen in de cartridges.

Het osmosetoestel werkt niet (meer):

Staat de kraan voor uw stadswater open?
De druk van uw stadswater is te laag. Een minimale druk van 3,5 bar is noodzakelijk. De darmpjes mogen niet geplooid of verstopt zijn.
Zijn de darmpjes correct verbonden?

Veel te weinig osmose- en restwater:

Controleer of de druk van uw stadswater niet te laag is, opnieuw: een minimale druk van 3,5 bar is noodzakelijk. Controleer eveneens uw fijnfilter(s), misschien zijn deze verschoven, of vervuild.

Veel te weinig osmosewater, maar genoeg restwater:

Het membraan kan verstopt zijn, of vervuild met kalk. Het is nodig het membraan te vervangen. Dit is namelijk gebeurd: het apparaat is blijven normaal werken, maar het water passeerde volledig doorheen de fijnfiltercartridges, en een filtering van deeltjes was niet meer mogelijk. Het is mogelijk dit na te gaan met behulp van een geleidingsmeter of een KH test.

Veel te lage filtering:

Dit kan men opmerken door een te hoge hardheid of te hoge geleiding te meten in het osmosewater. Vervang uw fijnfilters, en indien hierna het probleem nog niet opgelost is, is het nodig dat u het membraan ook vervangt.

De osmosetoestellen van Aquatic Nature dienen water te behandelen met de volgende fysico-chemische karakteristieken:

Maximale watertemperatuur: 35°C

PH: 3 tot 11

Strontium en Sarium in spoorhoeveelheden

Vrije chloor: max 100 ppm/h

Concentratie aan ijzer (Fe ) <0.1 mg/l

Concentratie aan mangaan <0.05 mg/l

Zoutgehalte <1500mg/l

Concentratie aan oxyderende elementen <0.1mg/l

Opgepast:

- De capaciteit van uw osmosetoestel daalt drastisch naarmate de druk van het stadswater lager is dan 4 bar.
- Gebruik nooit water (zoals putwater) dat ijzer bevat (concentratie <0.1 mg/l).
- Plooi nooit de flexibele darmpjes.
- Blokkeer nooit het osmosewater of het restwater door gebruik van een magnetische klep of een kraantje.

Goed om weten:

Gooi het restwater nooit zomaar weg, want dit zeer harde water kan zeer goed gebruikt worden om planten water te geven, om uw toilet door te spoelen, en dergelijke meer.


  Tabel temp / waterdruk

Aquatic Nature